Carti Anticariat

Christian Tell

Christian Tell

Autor: Anastasie Iordache si Constantin Vladut

An publicare: 1976

Editura Scrisul Romanesc

Nr.pagini: 150

Limba: romana

Starea cartii: foarte buna.

Mai multe detalii

OFERTA SPECIALA!

Pret vechi: lei 15.00

(preţ redus cu 70 %)

STOC EPUIZAT

Anunta-ma cand este disponibil

Christian Tell s-a născut la Brasov pe 12 ianuarie 1808. Și-a făcut studile la Colegiul Sfântul Sava din București, unde i-a avut ca profesori pe Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu. A fost influențat de către Ion Heliade Rădulescu, împărtășind abordarea moderată a acestuia, referitoare la afirmarea națională a românilor.

Christian Tell s-a înrolat în forțele militare ale Imperiului Otoman, luptând în Războiul ruso-turc din 1828-1829, unde a primit gradul de căpitan[1]. În 1830, intră în nou-formata armată a Țării Românești, avansând constant în gradele militare.

În 1843, împreună cu Ion Ghica și Nicolae Bălcescu, a pus bazele societății secrete Frăția - care a fost motorul revoluției de la 1848.

La izbucnirea revoluției de la 1848, Christian Tell a mobilizat trupele pe care le comanda în sprijinul revoluționarilor din Țara Românească, ajungând să fie cunoscut sub numele de "sabia revoluției". A fost prezent la adunarea de la 9 iunie 1848, care a emis Proclamația de la Islaz, fiind numit printre cei cinci membri ai guvernului provizoriu înființat în acel moment. Christian Tell a făcut deasemenea parte și din noul guvern provizoriu stabilit la București, iar după 19 iulie 1848 a fost membru al locotenenței domnești (împreună cu Ion Heliade Rădulescu și Nicolae Golescu). A militat pentru înființarea și înzestrarea Gărzii Naționale, fiind înaintat la gradul de general.

După înfrângerea revoluției de la 1848, Christian Tell a fost exilat în insula Chios. Împreună cu ceilalți doi membri ai locotenenței domnești, Ion Heliade Rădulescu și Nicolae Golescu, a încercat să reorganizeze emigrația românească (aripa moderată), intrând uneori în conflict cu aripa radicală (Brătienii, C.A. Rosetti, Ion Ghica).

Din aceeasi categorie:

Coş  

produs (gol)

CONTACT

0762 270 357
0757.095.450

contact@magazinul-de-carte.ro

Newsletter