Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  12,00 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2017

Nr. pagini: 270 pagini

ISBN: 9786067782639

Categorii: Beletristica, Carte nefolosită, Literatura romaneasca

Descriere

Cu Adam fi Eva, d-l Liviu Rebreanu atacă o nouă coardă a personalităţii lui de romancier. Noutate în subiect, noutate în execuţie, ultima lucrare a d-lui Rebreanu suscită o serie de observaţii interesante.

Dar mai întâi despre ce e vorba?

Eroul romanului, profesorul de filosofic Toma Novac e în agonie în camera unui sanatoriu, pe urma gloanţelor primite de la bărbatul amantei lui, Ileana. Drama s-a petrecut în strada Albă şi Novac, asistat de Ileana şi de prietenul său, Aleman, retrăieşte în ultimele clipe nu numai viaţa pământeană, cât şi celelalte 6 vieţi anterioare, pe care sufletul său le va fi trăit, de la începutul existenţei lui spirituale. Aceasta ca o verificare a sistemului ezoteric al prietenului său, Aleman, sistem pe care l-a combătut şi faţă de care s-a arătat totdeauna sceptic: „Bărbatul şi femeia se caută în vălmăşagul imens al vieţii omeneşti. Un bărbat, din milioanele de bărbaţi, doreşte pe o singură femeie, din milioane de femei.

Unul singur şi una singură! Adam şi Eva.

Căutarea reciprocă, inconştientă şi irezistibilă e însuşi rostul vieţii omului... O viaţă omenească nu ajunge însă pentru a prilejui întâlnirea bărbatului cu femeia...

A şaptea viaţă aduce de-abia fericirea unirii cu celalt suflet. De aceea a şaptea moarte cuprinde revelaţia”.

Cam aceasta ar fi esenţa sistemului Aleman.

Pe premisa aceasta se întemeiază întreaga poveste. Evenimentul se desfăşoară ca o exemplificare a postulatului acesta. Suntem, prin urmare, smulşi din realitatea habituală şi purtaţi prin cele 7 cercuri ale unui Purgatoriu al Iubirii, cu veşnicile chemări şi alungări ale aceloraşi două suflete care se reîncarnează şi se nimicesc până la a şaptea reîntrupare, ultima şi unică, liman şi împlinire a marei năzuinţe: contopirea spirituală.

Urmează a şaptea moarte, cu revelaţia supremă, filmul retrospectiv şi metapsihic al celor şapte vieţi. Firesc ar fi: al celor 6, însă d-l Rebreanu construieşte de aşa natură încât şi cea de a şaptea viaţă se inserează în ordinea cronologică a aceluiaşi lanţ de visuri - ilustrare a premisei date.

Precum se vede o călătorie fantastică, o călătorie în şapte lumi, în şapte epoci. Obiecţiile pe care ai fi înclinat să Ie aduci acestor arbitrare existenţe sunt zadarnice. Premisa e anunţată cu claritate, mai mult, e ridicată la rangul unei axiome; demonstraţia prin urmare, concluzia nu poate fi decât aceasta.

Suntem în arbitrar, va să ne conformăm lui. De altminteri, autorul a avut grija să taie scurt tuturor acestor obiecţii principiale, cu scepticul epigraf kantian aşezat în pragul volumului: „Nu trebuie să dăm crezare la tot ce spun oamenii, dar nici să credem că ci vorbesc absolut fără de vrun temei.“ [...]

De aceea subliniem de la început, ca pe unul din meritele acestei cărţi, intercalarea celor 6 vieţi pe care dl. Rebreanu a făcut-o în cea de a şaptea viaţă a eroului.

În felul ăsta, construcţia aceasta imaginară, capătă un început de temelie, o piatră fundamentală, pe care s-ar putea clădi orice, un palat, o şcoală, un roman, după care, iarăşi foarte bine, ar putea să rămâie, ca în cazul atâtor construcţii şcolare, simplă piatră fundamentală. Nu e chiar cazul cu Adam fi Eva. Însă un roman, după datele cunoscute, în toată variata lui înfăţişare, nu avem. [...]

Avem în schimb şapte povestiri pentru călătoria sufletului, cu şapte oboluri spre vămile nefiinţei. Ele se desfăşoară într-un tempo vertiginos şi într-un stil adecvat basmului. [...]

PERPESSICIUS


Comandă online Adam si Eva la 12,00 lei scrisă de Liviu Rebreanu, tiparită la editura Hoffman în anul 2017. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Adam si Eva nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.