Disponibilitate:  în stoc

Preț:  49,89 LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i): ,

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 304 pagini

ISBN: 9786065875722

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Carte nefolosită, Carti pentru copii, Carti educative

Descriere

După lucrarea dedicată ciudățeniilor Greciei Antice, J.C. McKeown, unul dintre cei mai reputați specialiști actuali în istoria Antichității revine cu un volum la fel de savuros închinat celui mai mare imperiu al lumii.

Bazându-ne pe lecțiile de istorie sau pe lecturile adiacente, le-am rezervat romanilor un loc fix și confortabil în memoria colectivă. Aveau o armată eficientă care le permitea să împingă din ce în ce mai departe granițele imperiului pe care l-au construit, vorbeau latina, izvorul înțelepciunii și al eleganței livrești, au reușit să creeze un sistem juridic exemplar, dar și o infrastructură impresionantă pentru acele vremuri. Să fie acesta un tablou fidel al civilizației care ne fascinează și astăzi, la mai bine de două milenii distanță?

Cartea lui McKeown reunește o serie de ciudățenii, credințe stranii, fapte inedite, opinii scandaloase și alte picanterii din Roma Antică, organizate pe teme: armata, religia, femeile, medicina, sclavii, spectacolele, viața de familie, împărații Romei etc. Profund inspirat și bine echipat cu simțul umorului, istoricul reușește să contureze un tablou al civilizației romane mai aproape de realitatea vieții de zi cu zi, cu superstițiile, superficialitatea și rutina ei adeseori lipsită de logică sau de pragmatism.

Știai că, în Roma Antică...

...apeductele furnizau aproape 1 200 litri per persoană în fiecare zi, adică de cinci sau șase ori cantitatea furnizată în multe orașe moderne?

…partea stângă era considerată de romani nenorocoasă sau chiar prevestitoare de rău? Termenul latin pentru „pe stânga“ este sinister, care a dat în limbile moderne „sinistru“.

…când cânta Nero, nimeni nu avea voie să părăsească teatrul nici măcar în caz de urgență? Unele femei au născut chiar în timpul spectacolelor sale, iar mulți oameni, obosiți să asculte și să aplaude, au sărit pe furiș zidul amfiteatrului sau s-au prefăcut morți și au fost scoși afară pentru a fi îngropați.

…oțetul era ținut în urcioare mari, pentru a fi folosit la stingerea incendiilor?

…toaletele publice aveau o funcție socială total străină pentru oamenii moderni? Marțial ironizează o cunoștință pentru că aceasta stătea toată ziua prin toalete, în speranța că va primi o invitație la cină.

…Tiberius l-a numit pe Lucius Piso în funcția de administrator al Romei deoarce acesta era capabil să bea alături de el două zile și două nopți?

…bolnavii de epilepsie credeau că cel mai eficient remediu pentru boala lor era să absoarbă sângele cald al unei ființe umane cât timp aceasta încă respiră și să tragă din ea suflul vieții?

…traficul de animale sălbatice pentru amfiteatre a dus la reducerea numărului multor specii din interiorul și din afara Imperiului Roman, sau chiar exterminarea lor?

„O lectură cu adevărat incitantă.” – Sunday Times


Comandă online Curiozitati romane. Povesti stranii si fapte surprinzatoare din istoria celui mai mare imperiu al lumii la 49,89 lei scrisă de Gabriel Tudor , J.C. McKeown, tiparită la editura ALL în anul 2021. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.