Disponibilitate:  în 2 zile

Preț:  61,00 LEI

Modalitați de transport:
• 14,90 lei - prin Posta Romana (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comandă)
• 14,90 lei - prin Urgent Cargus (gratuit pentru produse de anticariat peste 59,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2021

Nr. pagini: 64 pagini

ISBN: 9786069071410

Stare: nefolosita (noua)

Categorii: Carte nefolosită, Carti pentru copii, Ilustrate / Benzi desenate

Descriere

Din vremuri străvechi, anul își deapănă povestea. Vântul cald de primăvară, gâlgâitul râului izvorând din inima muntelui, foșnetul frunzelor de toamnă ori încremenirea pământului înghețat pot fi lesne ascultate. Cu ochii larg deschiși pentru a cuprinde zarea și cu inima pregătită pentru a înțelege mirarea, privitorul se lasă fascinat de spectacolul lumii derulat în patru tablouri și în douăsprezece scene. Scriitoarea și ilustratoarea Oana Hajos i-a fost la rându-i martoră și a dat glas totului înconjurător așternându-l pe foaie sub numele de „Poveștile anului”.

Folosind natura ca sursă de inspirație vizuală și narativă, Oana Hajos a creat o serie de povestiri aferente lunilor anului și un cvadruplet de poezii dedicat anotimpurilor. De exemplu, lunii aprilie i subsumează povestea „Inimă de piatră”, iar lunii iunie snoava „Zece frați”; luna august transcrie narațiunea „Prințul și marea”, iar luna decembrie istorisirea „Cadoul mamei”.

Însă, dincolo de eterogenitatea subiectelor abordate, colecția este coagulată în jurul unui panopticum de elemente ale naturii – pământul, soarele, ploaia, marea sau pădurea – și surprinde fie instantanee din viața cotidiană, fie relatări cu iz de legendă ori anecdotă.

De-acum personalizate, instanțele temporale își transgresează statutul de simple unități de măsură și devin exponentele unor narațiuni propagatoare de valori. Astfel, în subsidiarul fiecărui mesaj se poate desluși o morală, o lecție de viață sau o paralelă cu miză formatoare. Spre exemplu, povestea „Împreună” nu expune numai accesul de nemulțumire al Sarei, fuga copilei de acasă și găsirea ei în parc. „Împreună” devine totodată un pretext narativ pentru a reitera necesitatea acordării dragostei și atenției celor din jur, cu predilecție copiilor. „Pic-pic” transpune frânturi de bucurie și de curaj, iar snoava „Ghiduș” problematizează valențe ale lăcomiei.

Cele douăsprezece reprezentări epice sunt completate de poeziile dedicate fiecărui anotimp. „Concentrate, ca o licoare fermecată”, acestea revelează încă o dată sensibilitatea autoarei, candoarea gândului care filtrează realitatea și dragostea pentru viață. Dar aceste constante ale personalității Oanei Hajos sunt recognoscibile și în planul vizual unde ilustrațiile desăvârșesc lumea textuală și-i deschid lectorului poarta spre o lume de poveste.


Comandă online Povestile anului la 61,00 lei scrisă de Oana Hajos, tiparită la editura Signatura în anul 2021. Cartea poate fi livrată în circa 2 zile cu plata ramburs sau online cu cardul.