Disponibilitate:  nedisponibila

Preț:  nedisponibil LEI

Modalitați de transport:
• 15,90 lei - prin Curier rapid (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)
• 13,90 lei - prin Easybox Sameday (gratuit pentru produse de anticariat peste 69,00 lei / comandă)

Autor(i):

Editura:

Anul apariției: 2022

Nr. pagini: 41 pagini

ISBN: 9786061613212

Categorii: Diverse, Carte nefolosită, Timp liber

Descriere

Albumul Cusături românești culese de Elena C. Cornescu – unul dintre primele de acest fel, cuprinzând planșe alcătuite profesional – a apărut la Casa Socec & Co. în 1906, dar autoarea a început să adune, să prelucreze modelele de cusături și să alcătuiască viitorul album cu 50 de ani înainte, ajutată, printre altele, de nepoatele lui Dinicu Golescu, Ana Davila (prima directoare a Azilului Elena Doamna) și de sora acesteia, Felicia Racoviță (profesoară și apoi directoare a aceleiași instituții).
Una dintre cele mai documentate și mai detaliate prezentări ale albumului o face în 1911 scriitoarea Mărgărita Miller-Verghy în studiul introductiv al unei lucrări de referință în domeniul artei decorative tradiționale românești, și anume Izvoade strămoșești, Editura Librăriei Socec & Co.:

„Ce desfătare pentru ochi sunt acele stampe colorate, care conțin 255 de izvoade de o rară frumusețe și de o nepomenită varietate! Ele reproduc numai cămăși țărănești, adunate din 7 districte ale României: din Muscel – 15; Argeș – 9; Râmnicu-Vâlcea – 8; Olt – 3; Gorj – 2; Prahova – 1; Dolj – 1.“

Descriind albumul, Margareta Miller-Verghy subliniază faptul că cele 39 de planșe cu modele din Muntenia, la care se adaugă altele două, reprezentând un costum din Banat și unul sârbesc, găsit într-un sat din districtul Ilfov, „conțin, fiecare, numeroase modele care contribue la împodobirea unei cămăși țărănești și arată anume întrebuințarea fiecărui izvod: gulerul, altița, împrejurul mânecei etc., precum și reproducerea foarte exactă și numele celor 15 feluri de puncte de țesătură întrebuințate de străbunele noastre din timpii cei mai vechi.“

La mai bine de un secol de la publicare, albumul își conservă calitatea artistică, valoarea documentară crescându-i pe măsura trecerii timpului. Aceasta este și rațiunea pentru care ne-am încumetat să-l reedităm în acest an al Centenarului.

Ioan Crăciun


Comandă online Cusaturi romanesti scrisă de Elena C. Cornescu, tiparită la editura Ars Docendi în anul 2022. cu plata ramburs sau online cu cardul. Momentan titlul Cusaturi romanesti nu este disponibil însa vă puteți înscrie pentru a fi notificat în momenul reaprovizionarii.