Carti Anticariat

Agnia, fiica focului

Agnia, fiica focului

An publicare: 1972

Editura Junimea

Nr. Pagini: 219

Limba: romana

Starea cartii: foarte buna

Mai multe detalii

OFERTA SPECIALA!

Pret vechi: lei 7.00

(preţ redus cu 70 %)

STOC EPUIZAT

Anunta-ma cand este disponibil

Aparuta in anul 1982, la Editura “Junimea”, “Agnia, fiica focului” reuneste cinci povestiri scurte ce apartin a trei autori. Iuri Naghibin scrie povestirile “Komarov” si “Liliacul”, Cinghiz Aitmatov, “Ogarul cenusiu de la malul marii”, iar Vasili Livanov, povestirea care a dat si titlul cartii, “Agnia, fiica focului”.

Debutand cu povestirea “Komarov”, cartea patrunde in minunata lume a copilariei la varsta descoperirii secretelor vietii si ale naturii. Komarov este un baietel de 4 ani, care incearca sa evadeze din rigorile educative ale gradinitei pentru a-si satisface curiozitatea innascuta. Scurta prezentare “o mutrisoara de strengar carna si pistruiata”, acoperita de “o palariuta alba, inalta, trasa voiniceste pe-o ureche” ne este suficienta pentru a ne crea o idee despre spiritul de aventura al personajului principal. Perspectiva este autoriala, dar fara sa influenteze sirul narativ in sensul ca autorul numai il insoteste pe personaj de-a lungul descoperirilor sale. Tablourile sunt descrise cu mare atentie, insistandu-se asupra celor mai mici detalii: “Pe el il interesa necunoscutul, asa ca o lua spre colina. Aici il asteptau surprize la tot pasul. Uite-l cum calca pe o scandurica de sub care tasneste drept in sus un con verde de pin. Zburand cam un metru si jumatate, aterizeaza la marginea potecii, sub o tufa de tavalga, se roteste putin s-apoi ramane nemiscat. E un con proaspat, tanar si tare, de care Komarov n-a mai vazut, pentru ca asemenea conuri se tin bine de crengi si nu se observa in cetina. Unde mai pui ca si sare! Cu pas usor, furisat, Komarov se apropie de con si-l acopera cu palma. A pus mana pe el! Pipaie cu degetele conul dur si aspru, dar acest gest nu-i dezvaluie taina micii sfarleze verzi. – Tu poti sa sari?! – intreba Komarov.”

A doua povestire, “Liliacul”, patrunde in lumea zbuciumata a adolescentei. Personajele sunt numeroase si fiecare dintre ele participa in mod egal si se implica emotional in actiune. Abunda tablourile de natura cu cele sufletesti, autorul creand astfel o surprinzatoare legatura intre uman si natural. Sugestia porneste chiar din titlu, pe de o parte parfumata floare a verii, pe de alta parte simfonia cu acelasi titlu, scrisa de Rahmaninov, unul dintre personajele din povestire. Naratiunea se imbina cu descrierile si cu dialogul si, deopotriva, cu monologul, incursiunile in gandurile personajelor fiind elocvente pentru actiunile lor. Iuri Naghibin a dorit sa emotioneze cititorul facandu-l sa participe la trairile intense ale personajelor sale, deoarece acesta se regaseste in sfioasa traire a primei iubiri sau in neimpliniri. Personajele, insa, sunt constranse de rigorile vremii in luarea deciziilor, iar suportarea consecintelor devine covarsitoare.

“Ogarul cenusiu de la malul marii” este o povestire despre sacrificiu si supravietuire. Ea aminteste cititorului de legatura dintre om si mare. Autorul Cinghiz Aitmatov descrie cu mare atentie viata nivhilor, “oamenii femeii-peste” potrivit legendelor locale. Neamul lor este stabilit in golful Ogarului cenusiu, muntele cu acelasi nume fiind cel care ii ocroteste si ii insoteste pe mare la vanatoare. Centrul povestirii il reprezinta initierea in tainele vanatorii pe mare a unui baiat “de vreo unprezece-doisprezece ani”, pe nume Kirisk, astfel actiunea construindu-se in jurul sau si a profesorilor sai: tatal, unchiul si batranul satului, Organ. Vanatoarea este de foci si are loc pe cele trei insulele Gurgui din apropiere. Pentru ca cititorul sa inteleaga natura actiunilor personajelor, Aitmatov patrunde in trairile si sentimentele acestora, descriind viata grea pentru supravietuire a neamului, transformata in rugaciunea permanenta a celor de pe mare catre divinitatile lor creatoare si in crezul care ii poarta de pe o zi pe alta. Natura le este potrivnica – autorul insista asupra legaturii dintre furtuna si fenomenele naturale puternice si sentimentele personajelor – si singurul care “se intoarce acasa” este baiatul, maturizat de intelegerea deciziilor celorlalti de a se sacrifica pentru el, vazut ca simbol al viitoarei generatii de vanatori care vor duce mai departe neamul.

Cartea se incheie cu povestirea din titlu, “Agnia, fiica focului”, scrisa de Vasili Livanov. Este o legenda scitica, despre supravietuire, curaj si libertate. Neam nomad si cuceritor, scitii urasc sclavia proprie, dar nu si serviciile altor oameni care, prin razboaie, le devin sclavi. Dezbinati de propriul rege, neamul, asupra caruia se concentreaza povestirea, este incapabil a se reorganiza si supravietui. Alegandu-si ca si conducatoare pe regina Agnia, lasata de rege acasa, neamul incearca sa uite de regele plecat de prea mult timp si sa se organizeze singur, pana la momentul tradarii acestuia si inceperii unui razboi intern. O importanta deosebita in viata lor o are adorarea zeilor, respectata prin sacrificii animale dese, iar, spre final, umana, cand actiuni si fenomene neintelese de oameni sunt puse pe seama unei divinitati aspru suparate si care trebuie imbunata. Agnia, o femeie frumoasa, cu parul lung si rosu, insoteste cititorul de la inceput si pana la final, prin ea insasi si apoi prin fiica ei care preia destinul tragic al mamei. “Fiica focului” este parte a credintei in zeul focului, Agni, care cere mereu sacrificii pentru raspunsuri la intrebari nerostite sau pentru iertarea pacatelor.

Autorii, recomandati de bogatele publicatii de debut, se remarca prin caracteristica specializarii in scenariu si film; personajele sunt puse in ipostaze memorabile creand tipare. Toti insa se evidentiaza prin finetea discursului narativ, cu personaje sentimental sensibile si descrieri minutioase. Scrise in perioada 1950 – 1975, subiectele povestite incalzesc atmosfera social-politica si economica rece a timpului. Ele par a fi o evadare a autorilor in literatura, oferind astfel cititorilor o alternativa placuta si relaxanta.

Nu in ultimul rand, cartea “Agnia, fiica focului” ofera cititorului posibilitatea de a patrunde in literatura rusa.

Din aceeasi categorie:

Coş  

produs (gol)

CONTACT

0762 270 357
0757.095.450

contact@magazinul-de-carte.ro

Newsletter