Carti Anticariat

Pe drezina

Pe drezina

Autor: I.A. Basarabescu.

An publicare: 1976

Editura: Minerva

Nr.pagini: 391

Limba: romana

Stare foarte buna.

Mai multe detalii

OFERTA SPECIALA!

Pret vechi: lei 8.00

(preţ redus cu 60 %)

STOC EPUIZAT

Anunta-ma cand este disponibil

I. A. Bassarabescu era descendentul unei familii care detinuse mici ranguri boieresti. Bunicul sau, Stefan Bassarabescu, fusese tretilogofat, iar Alexandru Bassarabescu, tatal scriitorului, pitar. Relativa bunastare le deschisese posibilitatea de a trece prin scoli si de a mentine astfel in familie o traditie carturareasca. Alexandru Bassarabescu, nascut in 1818, era prin 1832 elev la Sf. Sava, unde a avut colegi pe Ion Ghica si Nicolae Balcescu.

Mama scriitorului, Elisaveta sin Starostescu (1830-1897), se inrudea cu vestita familie Boteanu, care daduse la iveala un sir intreg de generali si colonei, dintre care unul a fost si poet, asa cum comunica I. A. Bassarabescu intr-un interviu: “Am avut si un poet in familie. Colonelul G. Boteanu a publicat versuri intre 1880-1890.” Veleitatile literare n-au existat numai in familia mamei, ci si in cea a tatalui. Un unchi al prozatorului, Nicolae Bassarabescu, fusese primul redactor al ziarului Trompeta Carpatilor, scos de Cezar Bolliac.

In Bucuresti, Alexandru Bassarabescu, pitarul, era director la Ministerul de Interne. Trimis la Giurgiu, va continua sa detina functii oficiale, printre care si pe aceea de primar. In acest oras se va naste scriitorul nostru, la data de 17 (30) decembrie 1870. Razboiul va determina familia pitarului, care avea sapte copii, sa se intoarca in capitala. Bucurestii anilor 1880 pastrau inca pregnante elemente de patriarhalism.”

Din aceeasi categorie:

Coş  

produs (gol)

CONTACT

0762 270 357
0757.095.450

contact@magazinul-de-carte.ro

Newsletter